Що таке Root-права на android і як їх отримати

Що таке Root-права на android знають багато. Ну, а для тих, хто не в курсі, і призначена ця стаття.Термін Root-прав - одне з понять Linux, який лежить в основі ядра Android, і ті хто працював з цією операційкою знають, що це таке. Root - це обліковий запис головного адміністратора, або superuser-а. Маючи доступ до цього профілю з'являється цілий ряд можливостей, не доступних в звичайному режимі роботи.Так, маючи Root права на android можна:

    *
Змінювати системні файли, теми, ярлики, видаляти стандартні додатки
    *
Запускати виконувані файли Linux
  *
запускати спеціальні додатки, що істотно розширюють можливості смартфона, але вимагають Root-прав - SuperUser, Task Manager For Root, Root Explorer, ShootMe, Titanium Backup і т.п. В описі таких додатків зазвичай пишеться, що вони вимагають прав Root-користувача
     * 
робити скріншоти за допомогою таких програм, як ShootMe
    *
використовувати ваш смартфон як точку доступу, тобто запускати Tether-додатки (у версії android 2.2 ця можливість зроблена штатної).
   *
робити резервне копіювання системи, наприклад, за допомогою популярної програми Titanium Backup.    


 Прошивки з правами Root можуть надавати такі можливості як app2sd (установка додатків на карту пам'яті), перенесення кеша браузера, маркету і т.п. на карту і інші корисні можливості.Пам'ятайте, що саме по собі отримання Root прав не дає вам всіх вищеописаних переваг, а дає лише можливість робити певні речі з апаратом. Види Root-прав:

   *
Full Root - повні і постійні Root-права без обмежень
   *
Shell Root - постійні Root-права, але без доступу до зміни папки \ system.
  *
Temporary Root - тимчасові Root-права. Якщо немає можливості отримати повний Root, отримати тимчасовий рут зазвичай можна завжди. Після перезавантаження права суперкористувача пропадають.Чи на всіх смартфонах можна отримати Root праваНа жаль, немає. Деякі девайси мають одну неприємну річ, яка називається NAND lock. Ця функція не дозволяє вносити ніякі зміни в розділ / system, що не дає можливості встановити програму SuperUser. Повний Root на таких пристроях без їх розблокування отримати не можна. Можливо отримати тільки Shell Root або Temporary Root.Список девайсів з NAND lock (не повний):

    
Droid Incredible (HTC Incredible)
    
HTC Desire GSM
    
HTC Desire CDMA (HTC BravoC)
    
HTC Desire Z
    
HTC Aria
    
Droid Eris (HTC DesireC)
    
HTC Wildfire (HTC Buzz)
    
HTC Legend
    
HTC Magic (My Touch 3G 32A) 
Як отримати Root-права для android. Способів отримання Root доступу на android інтернет знає величезну кількість, ми почнемо з тих способів, які нам вже відомі, і будемо в міру можливості поповнювати цю скарбничку. 

1. Найпростіший спосіб отримання Root-прав для android, це використання програми Universal AndRoot. Додаток підтримує цілий перелік девайсів, і дає можливість отримання прав суперкористувача за 2 рухи. Правда, не на всіх пристроях додаток працює. 

2. Якщо перший спосіб не допоміг, можна спробувати отримати root за допомогою програми z4root, яка також допомагає отримати Root-права в 2 кліка. Список підтримуваних пристроїв досить великий. Крім того, є можливість отримання тимчасових Root-прав, які працюють практично на всіх пристроях. 

3. SuperOneClick - ще один спосіб отримання Root-прав. Права суперкористувача виходять за допомогою програми для ПК через USB підключення до смартфону. Найчастіше Root-права отримують також при установці на смартфон модифікуваної прошивки, або, мінімум, модифікованого Recovery. 




Додатки, призначені для отримання Root прав визначаються антивірусами як трояни чи віруси.
Тому не варто думати, що це віруси і скаржитись на програму. І ще одне, отримання root-прав є ризикованою процедурою, яку користувач робить на свій власний розсуд!

Статтю перекладено та опубліковано за матеріалами: www.android4all.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.