Як налаштувати Windows для роботи з дисплеями високої роздільної здатності


Все частіше на форумах можна прочитати про те, що автоматична настройка зображення в ОС Windows призводить до візуального дискомфорту - занадто дрібний шрифт ускладнює читання, великі ярлики займають половину екрану, а повідомлення в діалогових вікнах і інші елементи меню не вміщаються у відведений їм місце. При особливо екстремальному поєднанні налаштувань робота взагалі стає неможливою відразу після включення. Благо, все досить легко налаштувати, причому для кожного користувача окремо.


Операційні системи Windows Vista, 7 і 8 використовують автоматичне підстроювання параметрів зображення по запису EDID монітора і з урахуванням драйвера відеокарти. При завантаженні вибирається не тільки «рідне» дозвіл - змінюється також ступінь масштабування тексту і графічних елементів меню. Часто це виявляється ведмежою послугою, але проблема вирішується за пару хвилин.
При розробці дизайну ОС і програм розміри всіх елементів користувацького інтерфейсу вибираються з урахуванням типових значень піксельної щільності. У більшості моніторів не так давно вона становила 96 DPI. У сучасних матрицях даний параметр істотно відрізняється. Наприклад, ноутбуки ASUS ZENBOOK Prime і Sony VAIO SVD при діагоналі екрана 11,6 "мають роздільну здатність 1920 × 1080. Відповідно, лінійна щільність розташування пікселів становить 190 DPI.





Зворотна ситуація в тому випадку, якщо скромна роздільна здатність використовується на неадекватно великому для нього екрані. У продажу до цих пір зустрічаються такі монітори, як LG Flatron E1910, Acer V193 і подібні їм. Роздільна здатність 1280 × 1024 при діагоналі 19" і співвідношенні сторін 4:3 дає низьку піксельну щільність - 84 DPI.
Підібрати відповідні параметри самостійно можна за допомогою розширених налаштувань зображення. Вони знаходяться в панелі керування в розділі «Оформлення та персоналізація». Підрозділ «Екран» відразу відкривається на вкладці «зручність читання з екрану». За умовчанням пропонується нехитрий вибір масштабу тексту: дрібний (100%), середній (125%) і крупний (150%). Щоб підлаштувати його більш тонко, зайдіть на останню вкладку «Інший розмір шрифту» - там його можна буде вибрати в діапазоні від 100 до 500% з кроком 1% (підбереться найближчим можливе значення).

 При виборі більше 200% на більшості екранів все стає настільки великим, що часто не вдасться навіть знову викликати це меню. Якщо ви допустили помилку і не можете виправити її колишнім способом, викличте меню налаштування безпосередньо. Для цього натисніть «Пуск» і в рядку «Знайти програми та файли» введіть «dpiscaling» (без лапок) та натисніть {Enter}. Те ж саме можна зробити через команду «виконати», що спричинюється по натисненню {Win} + {R}.

Інтерфейс деяких програм обмежено сумісний з режимом масштабування. Для них його краще відключити заздалегідь. Зробити це можна вибірково для конкретних програм. В першу чергу це стосується систем автоматизованого проектування, браузерів (під час перегляду флеш-відео) і більшості ігор. Для цього клацніть на ярлику правою клавішею миші та в контекстному меню виберіть «Властивості». Перейдіть на вкладку "Сумісність" і встановіть прапорець останнього параметра - «Відключити масштабування зображення при високому дозволі екрану».

 Зверніть увагу, що після оновлення версії програми прапорець цієї опції буде скинутий.

Статтю перекладено та опубліковано за матеріалами сайту Computerra.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.