Як прискорити роботу браузера



Деколи інтернет-браузери дуже повільно працюють, що призводить до повільного завантаження сторінок та, в кінцевому результаті, незадоволення користувача.

1. Чому це відбувається?


1.1. Пошук причин


Всі сучасні інтернет-браузери - складні програмні комплекси. У процесі запуску і роботи браузера відбувається багато подій: сортування баз даних, які містять історію відвіданих сайтів, інформацію про кеш сторінок (це сторінки, картинки та інші об'єкти, які ми вже завантажили з інтернету і які можуть швидко завантажитися з жорсткого диска замість повільного скачування з інтернету), інформацію про різні доповнення і т.п. Також йде завантаження сторонніх компонентів від інших розробників, таких як Adobe Flash Player і Java.
Існує утиліта Process Monitor, яка може відстежити активність програм і показати події, які вони створюють.

Кількість подій може змінюватись на різних комп'ютер залежно від версії операційної системи, встановлених програм, тому приймати цифри за факти не варто. Це орієнтир, не більше.
Наприклад, кожен браузер намагається прискорити свій запуск по-своєму:




   * Chrome намагається якомога швидше показати своє вікно, у фоновому режимі продовжуючи довантажувати доповнення та інші компоненти. Це дозволяє відкривати сайти до повного завантаження браузера, яка відбувається через десяток секунд або навіть через півхвилини.
   * Opera пішла шляхом максимальної оптимізації - чим менше відкриваються файлів, тим швидше. Цей підхід максимально проявляє себе при швидкому жорсткому диску.
   * Mozilla Firefox веде себе не кращим чином - поки всі компоненти не завантажаться, толком працювати не можна, хоча вікно браузера може з'явитися раніше.
Цей підхід розробники виправити не хочуть або не можуть. Все, що вони обіцяють, так це усунути проблему занадто надмірного споживання оперативної пам'яті.
   * 
Що відбувається під час запуску Internet Explorer, встановити важко. Інформації про це мало.

Незалежно від того, яким чином браузери намагаються прискорити (або уповільнити - дивлячись як подивитися) свій запуск, у них є спільні проблеми: час завантаження сторонніх компонентів і баз даних з історією відвіданих сайтів, введених адрес та іншої інформацією.
Що стосується власне роботи в браузері, тут ситуація аналогічна - компоненти, встановлені в браузер, немов важкий вантаж, з будь-якого браузера роблять неповороткого монстра, котрий обріс непотрібними функціями.

1.2. Сторонні компоненти


Ось найпоширеніша проблема:

Панелі, що додаються в браузер, називаються тулбари (від слова "toolbar"). Навмисно чи ні, але вони можуть не тільки спровокувати витік конфіденційних даних користувача, але й викликати проблеми технічного плану в роботі браузера.
Тулбар - це доповнення для браузера. Як і будь доповнення, воно займає оперативну пам'ять, вимагає ресурсів процесора для виконання своїх завдань. На комп'ютерах з частотою процесора більше 2 Ггц вплив тулбарів занадто малий, щоб помітити неозброєним оком. Але на нетбуках і старих ноутбуках тулбари здатні досить сильно загальмувати роботу браузера. Ще раз нагадаю про можливе стеження за користувачем, нав'язуванні своїх послуг і показу реклами:


Також існують плагіни.
Типовий приклад - Adobe Flash Player. Особисто я дотримуюся думки, що слід розрізняти плагіни (plug-ins) і розширення, доповнення. Плагіни часто не видимі для користувача, але розширюють можливості браузера, наприклад додають можливість відтворення онлайн-відео (VLC Web Plugin). Вони працюють на "низькому" рівні з браузером, тобто глибоко в нього інтегровуються. У свою чергу розширення в Google Chrome і Opera, додатки Firefox і надбудови в Internet Explorer часто видно користувачеві у вигляді якихось кнопочок, панелей і т.п. Можна назвати це все умовностями. Як їх не назви, факт залишається фактом: всі додаткові компоненти гальмують браузер і іноді викликають збої.

Розширення майже не викликають гальм у роботі Google Chrome і Opera, але споживають оперативну пам'ять. У Internet Explorer 9 велика кількість тулбарів може викликати спонтанні зависання, але на споживану оперативну пам'ять не робить помітного впливу. У Firefox може бути що завгодно - від довгого завантаження до постійних зависань в роботі.

Висновок: плагіни завжди впливають на швидкість роботи браузерів і їх стабільність, причому їх вплив залежить від браузера, але завжди негативно.

2. Прискорюємо роботу браузерів


2.1. Рецепти для всіх браузерів


З теорією покінчили, переходимо до практики. Так як точно з'ясувати дуже складно, які тулбари працюють "чесно", доведеться діяти радикально: видаляємо всі тулбари та компоненти. Для цього в Windows XP йдемо в Панель управління - Установка й видалення програм. Для Windows Vista/7/8 - Панель управління - Програми та засоби. Видаляємо всі програми, в назві яких зустрічається: AlterGeo Magic Scanner, Ask toolbar, Ask.com, Bing Bar, Gator, Google Toolbar, Guard@Mail.ru, QIP Internet Guardian, StartSearch, WinZix, Спутнік@Mail.ru, Яндекс. Бар. Існують ще «бари», але знайти назви всіх дуже важко. Буду вдячний, якщо ви вкажете знайдені вами в коментарях, це допоможе іншим користувачам.
Потім бажано завантажити і встановити найновішу версію Adobe Flash Player - посилання. Чим новіший версія - тим вище стабільність і швидкість роботи.

2.2. Google Chrome

Вводимо в адресному рядку about:extensions - з'явиться список встановлених розширень. Пройдіться по списку, видаляючи непотрібні. Набір потрібних розширень у кожного свій, я лише порекомендую не видаляти AdBlock - хоч він і з'їдає відчутну кількість оперативної пам'яті, але дуже корисний - завдяки йому на відкриваються сторінках менше реклами. Вигода очевидна.
Можливо, список розширень буде порожній, якщо ви їх не встановлювали.
Потім вводимо about:plugins - з'явиться список встановлених плагінів. Можна відключити всі плагіни, крім Native Client, Flash, Google Update, Java. Хоча Java я б відключив, оскільки по-перше це фактично діра в безпеці браузера, через яку можливий запуск вірусів, по-друге для середньостатистичного користувача Java в браузері не потрібен (не плутати з javascript, який дуже важливий). Якщо залишаєте Java включеним, скачайте найновішу версію і встановіть.
У списку, можливо, будуть плагіни QuickTime і VLC Web Plugin, які необхідні для перегляду відео зі сторінок деяких сайтів, тому якщо якийсь сайт попросить їх встановити - просто включіть плагін знову. Adobe Acrobat і Chrome PDF Viewer не слід відключати тим, хто переглядає файли PDF у вікні браузера, так як при виключених плагінах замість відкриття ці документи будуть завантажуватися на жорсткий диск.
Також деякі антивіруси ставлять свої плагіни, наприклад AVG. Відключати їх чи ні - вирішувати вам. Особисто я не відключаю. Безпека важливіше декількох секунд очікування.
Для застосування змін необхідний перезапуск браузера.

2.3. Mozilla Firefox


Натискаємо кнопку Firefox (в нових версіях браузера) або відкриваємо меню Інструменти (у старих версіях і в Windows XP) - Додатки. На вкладці Розширення можна видалити все, за винятком явно корисних доповнень, наприклад AdBlock і WOT. Можливо, список доповнень буде порожній, якщо ви нічого не встановлювали.
На вкладці Плагіни можна відключити всі, крім Shockwave Flash. Ситуація з іншими плагінами описана вище в пункті 2.2.
Для застосування змін також необхідний перезапуск браузера.

2.3. Opera


Розширення доступні в меню Opera - Розширення - Управління розширеннями. Плагіни доступні за адресою opera:plugins, причому є один ньюанс - у списку плагінів поставте галочку Детальніше, щоб побачити повний список. Справа в тому, що Опера дуже любить колекціонувати плагіни різних версій, особливо Flash Player'а. Використовуються чи ні старі версії, я не знаю, але рекомендую їх відключити, залишивши тільки найновіші (дивіться номер версії в рядку "Опис:")
Рекомендації з відключення плагінів ті ж, що і для Chrome вище. Перезапуск браузера також буде необхідним.

2.4. Internet Explorer


Якщо у вас дев'ята версія, натисніть на коліщатко в правому верхньому кутку вікна і виберіть пункт Надбудови. Потім виберіть Відображати: Всі надбудови. Можна відключити всі, крім Shockwave Flash Object - це Adobe Flash Player. Рекомендації  щодо решти плагінів такі ж, як і з іншими браузерами. До речі, Internet Explorer 9 праворуч від плагіна відображає час, на який сповільнюється запуск браузера з включеною надбудовою - дуже зручно.
У 6, 7 і 8 версіях пункт Надбудови знаходиться в меню Сервіс.
Перезапуск браузера також потрібен.

2.5. Чистимо кеш браузерів


Грубо кажучи, наявність кешу допомагає лише тим комп'ютерам, де повільний жорсткий диск. Коли вантажиться сторінка, браузер не перебирає файли в пошуках тих, які він уже завантажував або які можна відкрити замість завантаження з інтернету. Це зайняло б занадто багато часу. Замість цього він просто звертається до бази даних, де все чітко структуровано і гальмування не виникає. Але очищення кешу час від часу не завадить.
Очищення кешу можна зробити через меню браузерів, чи наприклад, за допомогою програми
CCleaner.

Також, якщо ви всі посилання зберігайте у вигляді закладках, можна через CCleaner очищати Журнал відвіданих сайтів і Список введених адрес. На браузери Firefox і Opera це діє сприятливо.

2.6. Дефрагментуємо жорсткий диск


Інформація зберігається на жорсткому диску незалежно від її фізичного розташування. Початок файлу може знаходитися біля краю диска, середина десь наприкінці, а кінець, наприклад, поруч з початком. На жаль, це фундаментальний недолік файлових систем FAT32 і NTFS, які використовуються в Windows для зберігання даних. Дана ситуація називається фрагментацією. Періодично (хоча б раз на місяць) необхідно проводити дефрагментацію - упорядкування фізичного розташування файлів. Читаючим голівках диска легше за один захід прочитати весь файл, ніж кидатися туди-сюди в пошуках шматочків. В принципі, сучасні операційні системи - Vista, 7, 8 - періодично самі запускають процес дефрагментації. На жаль, існує маса перешкод цьому процесу - або комп'ютер не залишають у спокої ні на хвилину, або попорпалися в настройках системи і вимкнули "непотрібне", або просто відбувається програмний збій.
Для виклику дефрагментації потрібно натиснути меню Пуск - Всі програми - Стандартні - Службові - Дефрагментація диска. Використання цієї програми не повинно викликати будь-яких проблем, тому що вона проста.
Сторонніми програмами я категорично не раджу користуватися з однієї причини - сам процес дефрагментації пов'язаний не тільки з власне переміщенням файлів на жорсткому диску, а й іншими функціями, такими як Prefetch. Простіше кажучи, сторонні дефрагментатори можуть просто-напросто перемістити файл не туди, та ще й не повідомити про це компоненти Windows, в результаті вся система і програми будуть завантажуватися і працювати повільніше. Нам це явно не потрібно.

3. Підсумок


Рекомендація відключати плагіни і розширення дієва. Рецепт допомагає позбутися від спонтанних підвисань, не(до)завантаження сторінок (наприклад, замість змісту сторінки браузер відображає сліпучо чисту білизну).
В ідеалі для стабільності браузера було б добре відключити Flash Player, але на жаль - він потрібний для роботи багатьох сайтів, у тому числі популярного Вконтакте. Якщо браузер підвисає, то в ряді випадків проблема криється саме в цьому плагіні.
Ви можете замислитися: "Як же так, хіба відключення десятка плагінів не зашкодить перегляду сторінок?!"
Відповідаю: ні, не зашкодить. Сучасний браузер має підтримку достатньої кількості технологій і може коректно відкривати переважна більшість сайтів (точних цифр не знаю). Решта сайти або специфічні - наприклад, використовують додаткові плагіни для мовлення відеопотоку зі сторінок (сайти з онлайновими тв-каналами), або написані неписьменними програмістами, які використовують різні доповнення там, де вони не потрібні.
Про очищення кешу: дана процедура дуже корисна для старих браузерів. Примітка: старими браузерами краще не користуватися, тому що це потенційна дірка, в яку можуть пролізти віруси.
Про  дефрагментацію жорсткого диска: це корисно в цілому для роботи всіх програм, не тільки браузерів.

За матеріалами acerfans.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.