Як вибрати ноутбук

   Сьогодні планшети, смартфони та електронні книги потрохи витісняють ноутбуки з життя сучасного українця. Але ні один з цих пристроїв не в змозі повністю замінити персональний комп’ютер. А деколи він буває потрібен не тільки вдома, але й в дорозі чи, наприклад, на дачі. Для цього і знадобиться ноутбук. В статті піде мова про поради, як вибрати ноутбук та на що звернути увагу при його покупці.

  
   Процесор. Серцем кожного ПК, чи стаціонарного, чи ноутбука є процесор. На ринку є ноутбуки з процесорами двох фірм – Intel та AMD. Обидві фірми хороші, оскільки існують не перше десятиліття. Але процесори від AMD мають невелику ваду – вони сильно нагріваються при великому завантаженні системи. Тому при покупці ноутбука з таким процесором варто придбати охолоджуючу підставку з вентилятором. Але AMD мають і свій плюс – вони дешевші за Intel. Ноутбуки на базі Intel дорожчі, та й сам бренд сильніше розкручений, зате такі лептопи практично не нагріваються при сильному навантаженні. Частота процесора та кількість ядер також відіграють роль. На ринку вже давно відсутні одноядерні процесори, тепер мінімумом є двоядерні. Цього мінімуму вистачить для перегляду фільмів у HD-якості, серфінгу в інтернеті, роботи з документами та навіть для гри в не дуже важкі ігри (для них роль відіграє відеокарта, про яку мова піде далі), при умові, що частота процесора буде вищою 2 ГГц. Хоча і нижча частота також підійде, але тут вже важливі такий параметр, як кеш процесора (мінімум 2 МБ).
  
   Оперативна пам’ять. Кількість оперативки також важлива, від неї залежитиме багатозадачність вашого «ноута». Для комфортної роботи у Windows 7 та 8 необхідно мінімум 2 Гб оперативки. Але на ринку вже майже немає моделей із таким низьким рівнем оперативної пам’яті, мінімум 4 Гб. При покупці варто уточнити, чи є на материнській платі ноутбука додаткові слоти оперативки для апгрейду комп’ютера.

    Відеокарта. Бувають двох видів – інтеровані та дискретні (мають власну пам’ять). Всі сучасні процесори мають інтеровані відеоадаптери, потужності яких вистачить для всіх офісних завдань та нескладних мультимедійних розваг і навіть ігор (при умові гри на низьких налаштуваннях відео в грі). Купуючи ноут із лише інтегрованою графікою, слід звертати увагу на кількість оперативки в лептопі, оскільки такі відеокаррти не мають власної пам’яті. Такі відеокарти мають значний мінус – якщо вони вийдуть з ладу, замінити їх не вдасться. Зате вони потребують мало енергії і не розрядять ноутбук у важливий для вас момент. Дискретні відеокарти є двох фірм Nvidia та AMD (колись продавались під брендом ATI). Різниці між ними суттєвої нема, але якщо ви геймер, то варто почитати, скільки балів набрала у відеотестах «відяха» вашого майбутнього ноутбука. Для ігор треба мати графіку із мінімумом власної пам’ті 1 Гб. Відіграє роль швидкість шини відеокарти: для гарної продуктивності відеоадаптер має мати шину мінімум 128 біт.

   Наявність та вид встановленої операційної системи. Хочете зекономити 500-700 гривень? Не купляйте ноутбук із Windows, а беріть моделі із Linux чи FreeDOS. Якщо у Вас є зайві гроші або Ви боїтесь самі встановляти «вінду», тоді купляйте ноут на базі Windows 7. Windows 8 не раджу через її незрозумілий інтерфейс та несумісність з деякими програмами. Увага! Деякі ноутбуки на Windows 8 можуть мати прошиту спецмфічним чином BIOS, через що установка іншої ОС (навіть Windows 7) може бути дуже проблематичною.

   Комунікації. Всі ноутбуки мають Wi-Fi. Та не всі Bluetooth, на що слід звернути увагу. Кількість USB-портів – мінімум три, бо якщо їх тільки 2, після підключення мищки залишиться лише 1 вільний порт. Варто брати ноутбук, де є хоч один порт із підтримкою USB 3.0. Цей стандарт значно пришвидшує передачу даних на USB-пристрої.

   Фірма-виробник. Тут, як кажуть, на колір і смак - товариш не всяк. Не буду дуже розводитися про бренди, які випускають ноути, щоб не подумали, що я когось рекламую. Але найкращими більшість вважають HP, ASUS, SONY. «Макбуки» від Apple також не погані, але Віндовс на них непросто встановити, а Macintosh Os мало кому сподобається. Та й щоб купити Macbook, пересічному українцеві треба півроку не їсти))).

   Насамкінець хочу сказати – щоб ноутбук служив вам довго і справно, не обов’язково купувати лептоп крутої фірми із 8-ми ядерним процесором. Просто не треба ним товкти горіхи та лити на нього каву)))

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.