Що таке recovery mode (режим відновлення) на Android

В операційній системі Андроїд є дуже корисна функція recovery mode (рекавері, режим відновлення), яка дозволяє проводити певні маніпуляції з Андроїд-ґаджетом перед завантаженням самої системи. До основних функцій рекавері належать: резервне копіювання та відновлення всіх даних прошивки, видалення всіх даних з пристрою, прошивання нової прошивки в ґаджет із zip-архіву.


TWRP рекавері

Рекавері буває стоковий («рідний», заводський) і кастомний (встановлений самим користувачем). Із стокового рекавері користі мало, він має дуже обмежений функціонал, а на деяких пристроях доступ до нього можна отримати за допомогою спеціальних програм, та й то після підключення пристрою до комп’ютера. А от кастомний recovery значно корисніший та зручний в користуванні. Є два найпопулярніші кастомні recovery mode на Андроїд - Clockworkmod Recovery (CWM) і Team Win Recovery Project (TWRP). Великої різниці між ними нема, правда юзери на деяких форумах заявляють, що TWRP простіший і стабільніший, але, я думаю, що все залежить від конкретної моделі ґаджета.

Як встановити
кастомний recovery mode на свій Андроїд.

Спосіб встановлення рекавері для кожної моделі індивідуальний, тому інструкції треба шукати на спеціальних форумах типу 4PDA або xda-developers. Але розробники CWM створили спеціальну програму ROM Manager, яка сама прошиє у Ваш ґаджет потрібну версію рекавері.Скачати ROM Manager можна з офіційного сайту clockworkmod.com/rommanager. Для TWRP, на жаль, такого додатка нема, тому потрібно скачати відповідну версію рекавері із офіційного сайту teamw.in/project і встановити його.

Насамкінець декілька зауважень. Щоб встановити рекавері, необхідні рут-права і розблокований
bootloader (завантажувач) на вашому Андроїді. Не для всіх пристроїв існують кастомні рекавері. І найважливіше – при необережному встановленні рекавері можна перетворити Ваш ґаджет в «цеглу», тобто повністю неробочий пристрій.

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.