Що таке QR код і як його відсканувати

QR-код родом з Японії. Його розробила компанія «Denso-Wave» в далекому 1994 році. Причиною його створення послужило те, що звичайні штрих-коди перестали встигати за розвитком економіки і не могли задовольнити потреби ринку. Фахівці стали шукати інші можливості зашифрувати інформацію в зручному вигляді, результатом цього пошуку і стали QR коди.

Розшифровується абревіатура «QR» як «швидкий відгук» (quick response). Це матричний код (двомірний штрих код), який легко розпізнається найпростішою камерою смарфона чи іншого портативного комп'ютера. У ньому можна зашифрувати набагато більше інформації, ніж у звичному штрих-коді.

Максимальна кількість символів, які поміщаються в один QR-код:
  • цифри - 7089
  • цифри і букви (включаючи кирилицю) - 4296
  • двійковий код - 2953 байт
  • ієрогліфи - 1817

Область застосування QR-кодів

QR-коди застосовуються в різних галузях: у виробництві, торгівлі та логістиці. Їхні зображення розміщують в інтернеті, наносять на футболки, рекламні буклети та візитки, розміщують на вивісках. З розвитком мобільних пристроїв (смартфонів і планшетів), QR коди стали ще популярнішими. Достатньо всього лише встановити на смартфон QR сканер – програму, що розпізнає даний штрих-код. Потім, запустивши цей сканер, можна сфотографувати QR код і отримати собі на пристрій всю інформацію, зашифровану в ньому.


До такої інформації відносяться:
  • тексти
  • контакти для додавання в адресну книгу або відправки SMS
  • web-посилання, за якими потім можна перейти

Наприклад, на багатьох інтернет-сайтах можна зустріти не тільки звичайне url-посилання, але і посилання, зашифроване в QR коді. Відсканувавши це посилання смартфоном, можна потім відкрити його в браузері свого мобільного пристрою.

Генератори QR кодів

Для того, щоб створити QR-код, потрібне використання так званих генераторів. Для більшості користувачів підійдуть їх онлайн версії, які можна легко знайти за допомогою Google.

Зручний і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс онлайн-генераторів QR кодів не повинен викликати труднощів у роботі з ними.

Сканери QR кодів для смартфонів і планшетів

Нижче наведені деякі сканери QR коду для різних ОС:

Apple iOS: Scan, RedLaser, QR Reader for iPhone, QR Bar Code Reader, Ценометр;
Android: Google Goggles, QuickMark, Barcode Scanner, QR Droid, NeoReader, 2D-код, Aicam, I-Nigma (З версії 4.2 інтегровано в систему в додаток Google Now)
Bada: BeeTagg, Quick QR Reader;
BlackBerry OS: Вбудований в App World (магазин додатків);
Java: Kaywa reader, I-Nigma, UpCode;
Symbian OS: QuickMark, Kaywa reader, Nokia barcode reader, I-Nigma, UpCode, NeoReader, BeeTag;
Windows Mobile: QuickMark, I-Nigma;
Windows Phone: Вбудовано в пошук (оновлення Mango), QR Code Reader, UC Browser (вбудовано в сам браузер).


За матеріалами planshet2you.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.