Як включити середовище ART замість Dalvik на Android

Починаючи з Android  4.4, компанiя Google вирішила змінити середовище для запуску програм із Dalvik на ART. Головна різниця між ними полягає в тому, що в середовищі Dalvik програмний код додатку перетворюється в придатні для виконання процесором команди (компілюється) щоразу при запуску, а в середовищі ART компіляція відбувається тільки один раз - при установці програми. Незважаючи на те, що другий спосіб запуску програм потребує трохи більше пам'яті на внутрішньому накопичувачі ґаджета і уповільнює процес установки, це має значні переваги для користувача - додатки в середовищі ART запускаються і працюють значно швидше, ніж в середовищі Dalvik.



Ще одною перевагою середовища ART є можливість його використання разом з 64-бітними процесорами і додатками, в той час як Dalvik підтримує тільки 32-бітні процесори, що і призвело до неминучої відмови від нього. Незважаючи на те, що повний перехід на ART відбувся тільки в Android 5.0, спробувати можливості нового середовища запуску додатків можна вже зараз на смартфонах з встановленим Android 4.4 KitKat, хоча і не всім про це відомо.

У версії Android 4.4 рішення про підтримку ART приймає розробник прошивки, тому, навіть якщо ваш пристрій працює на цій версії мобільної операційки від Google, інструкція, наведена нижче, може і не спрацювати. Тим не менш, ART гарантовано можна включити на таких смартфонах, як Samsung Galaxy S5, HTC M8, LG G3, а також більшості пристроїв з офіційними або сторонніми прошивками на базі AOSP.

Отже, щоб активувати ART на вашому Андроїд-пристрої та прискорити його, необхідно:

1)Відкрити Налаштування і прокрутити список вниз (на деяких ґаджетах, можливо, доведеться перейти на іншу вкладку, наприклад "все" або "загальні").
2)Відкрити розділ "Про пристрій" і сім разів натиснути на пункт "Номер збірки". Ця дія відкриє режим розробника, її не потрібно робити, якщо він вже є налаштуваннях.
3)Після появи повідомлення про успішне включення режиму розробника, повернутися в налаштування і зайти в розділ, який з’явиться.
4)Вибрати пункт "Середовище виконання" і клікнути "Використовувати ART", після чого ще раз підтвердити свої наміри у спливаючому вікні.

Після виконання описаних дій ваш пристрій перезавантажиться, причому це перезавантаження, в залежності від кількості встановлених програм, може зайняти 10-20 хвилин, оскільки ваш ґаджет перекомпільовуватиме всі програми. Рекомендуємо на цей час підключити смартфон або планшет до зарядного пристрою.

Коли смартфон повністю завантажиться до екрану блокування, можна сміливо брати ґаджет в руки і насолоджуватися збільшеною швидкістю запуску програм, що особливо помітно на малопотужних пристроях. Ну а якщо ART з яких-небудь причин вас не влаштував (а у функціях для розробників можуть іноді зустрічатися баги), то ви в будь-який момент можете повернутися на Dalvik за цією ж інструкцією.

За матеріалами http://4pda.ru/


Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.