Як очистити реєстр Windows на комп'ютері

Системний реєстр Windows являє собою базу даних про конфігурацію комп'ютера і всіх його важливих налаштуваннях. Періодично він засмічується неправильними розширеннями файлів, посиланнями на ярлики і слідами давно видалених програм. У цій статті піде мова про те, як провести чиску реєстру Віндовс.



Реєстр - місце зберігання даних про конфігурацію ПК, налаштуваннях операційки і параметрах встановлених програм. У ньому знаходяться дані, до яких щосекунди звертаються всі програми під час завантаження та роботи системи. Тому якщо сховище забито непотрібним мотлохом, то робота комп'ютера буде серйозно сповільнюватися. Засмічувати його можуть невірні розширення файлів, посилання на різні ярлики, залишки параметрів програм при видаленні. Чистка реєстру Windows 7 потрібна, щоб ліквідувати ці завали і попередити зависання та інші збої в роботі системи.

Як очистити реєстр Windows XP, 7, 8, 8.1, 10

Існує ручна чистка реєстру Windows та чистка в автоматичному режимі. У першому випадку вона проводиться за допомогою вбудованого редактора Regedit. Для його запуску потрібно натиснути Пуск, ввести в пошуку regedit та запустити програму. Але відразу ж хочу застерегти не надто досвідчених користувачів, що навіть у самій компанії Microsoft застерігають від використання RegEdit в тому випадку, якщо ви не є досвідченим користувачем.

Працюючи з редактором, можна ненавмисно змінити важливі параметри, або навіть видалити необхідні для функціонування комп'ютера компоненти. Тому більш доцільною є автоматична чистка реєстру Windows 7 за допомогою програми CCleaner. Існує її базова безкоштовна версія, яка проста і зручна у використанні.

Завантаживши CCleaner, запускаємо її, вибираємо вкладку Register і натискаємо на кнопку Пошук проблем. Програма аналізує систему і виводить на екран всі баги, які потребують виправлення. Побачивши їх, натискаємо на Виправити. Програма запропонує створити резервні копії зроблених змін, але цього можна не робити. Такі очищення бажано проводити не рідше одного разу на місяць.

За матеріалами technosider.com

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.