Гріється ноутбук – вирішення проблеми

Сучасні комп'ютери і ноутбуки мають високу продуктивність. Приріст потужності призводить до споживання електроенергії та, як наслідок, до сильного нагрівання окремих компонентів системи, ось чому ноутбук нагрівається.



Найбільш «гарячими» компонентами мобільного комп'ютера є, звичайно ж, процесор і відеокарта. Саме на них припадає найбільше навантаження під час роботи. Також сильно гріються південний міст материнської плати, жорсткі диски і модулі пам'яті.

Перегріватися можуть не тільки окремі компоненти, але і весь простір усередині комп'ютера або ноутбука, особливо це помітно влітку, тому значення температури повітря всередині системи - досить важливий параметр.

В нормі ноутбук може незначно нагріватися, але при його нагріві зразу ж повинні включатися системи охолодження для зниження температури. Тривалий перегрів ноутбука призводить до нестабільної роботи системи, а іноді до виходу з ладу окремих компонентів або всього комп'ютера в цілому.

Ноутбуки - це ті ж комп'ютери, але через розміри і більш тісне розташування комплектуючих, проблема перегріву у них виникає частіше, ніж у звичайних ПК.

У ноутбуках застосовується система охолодження, яка складається з радіаторів, теплопровідних трубок і вентилятора. Простору в ноутбуці небагато, і вентиляційні отвори не є великі, тому вони дуже швидко забиваються пилом, яка спресовується і не пропускає повітря. Ноутбук перегрівається, може сам вимикатися, погано працює, а може і зовсім згоріти від перегріву.

Для тривалої роботи компонентів ноутбука слід усувати перегрів або його причину своєчасно - тобто робити чистку вентилятора від пилу не рідше ніж один раз на рік. Для контролювання температури комплектуючих всередині ноутбука застосовуються різні програми моніторингу (Everest, Hardware Monitor та інші).
Також існують зовнішні ознаки того, що ноутбук перегрівається.

Зовнішні ознаки перегріву ноутбука

Ознак перегріву може бути безліч, в залежності від того, який компонент перегрівається, тому нижче будуть наведені найпоширеніші.

1. Ноутбук раптово вимикається. Вимкнення комп'ютера здійснює система захисту від перегріву, тому після його виключення варто включити його і заглянути в БІОС. Там можна буде подивитися температуру основних вузлів ноутбука, якщо така можливість реалізована.

2. Періодичні зависання і перезавантаження. Проблема тут швидше за все в перегріванні відеокарти. Ще однією ознакою можуть стати спотворення картинки в іграх і випадання пікселів - так звані «артефакти».

3. Постійна і шумна робота вентиляторів. Якщо у Вас з’явилася ця проблема, значить системі охолодження потрібна чистка або заміна, особливо якщо до цього ноутбук працював тихо.

4. Гарячий корпус. Якщо у Вас корпус нагрівається набагато сильніше, ніж раніше, варто звернути на це увагу. Чистка кулера і всієї системи охолодження, якщо сильно гріється корпус ноутбука, просто обов'язкова - інакше ноутбук може навіть спричинити опіки.

5. Якщо дані стали повільно зчитуватися з жорсткого диска, або взагалі перестали зчитуватися, варто звернути увагу на температуру Вашого вінчестера.

Причини перегріву і способи їх усунення

Причин перегріву може бути безліч, але тут будуть перераховані найбільш важливі з них.

1. Пил

Пил - один з найголовніших причин перегріву ноутбука. Запилення корпусу відбувається саме по собі. Пил забивається в щілини радіаторів, лягає на корпус вентиляторів і на плати, перешкоджаючи відведення тепла і уповільнюючи швидкість обертання лопатей. Для профілактики перегріву ноутбук хоча б раз на рік слід відносити до сервісного центру на чистку.

2. Висохла термопаста

Якщо у Вас сильно гріється процесор, але кулер працює нормально, цілком можливо, що проблема виникла через термопасту. Термопаста – це спеціальна суміш для кращого відведення тепла. Вона наноситься між процесором і радіатором, забезпечуючи більш ефективну передачу тепла з процесора за рахунок кращого контакту радіатора і процесора. Згодом термопаста висихає і втрачає свої властивості, і, відповідно, процесор починає грітися сильніше. Для усунення проблеми термопасту необхідно замінити, перед цим знявши кулер з процесора і очистивши контактні поверхні. Цю операцію без проблем зроблять в сервісному центрі.

3. Вихід з ладу системи охолодження

З часом система охолодження перестає забезпечувати потрібний рівень охолодження. Для усунення проблем необхідно поміняти компоненти системи охолодження, або замінити її на більш потужну.
Ще одним рішенням для слабкої системи охолодження може стати покупка підставки з вентиляторами. Поклавши ноутбук на неї, ми забезпечимо сильніший продув корпусу і, як результат, температура всередині ноутбука впаде.


Також слід звернути увагу на поверхню, на якій ви працюєте. Цілком можливо, що ці проблеми виникають внаслідок закриття отворів для вентиляції корпусу будь-якої м'якої і гнучкої поверхнею, наприклад при роботі на ліжку. Щоб убезпечити ноутбук від перегріву, існують різні підставки для роботи на м'якій поверхні. Вони піднімають ноутбук, залишаючи простір під корпусом.

Загальні заходи профілактики перегріву

1. Намагайтеся не працювати за ноутбуком на м'якій поверхні, на ліжку - покривало легко закриє вентиляційні отвори, що призведе до перегріву ноутбука. Якщо виникла така необхідність - використовуйте підставку під ноутбук.
2. Періодично носіть ноутбук на чистку в сервісний центр - це дозволить запобігти накопиченню пилу всередині корпусу.
3. Якщо система охолодження вже не забезпечує найкраще охолодження, поміняйте її на нову в сервісному центрі, або купіть підставку під ноутбук з вентиляторами.

Слід зауважити, що внаслідок перегріву цілком можуть згоріти комплектуючі, заміна яких буде дуже дорого коштувати, тому якщо є підозра на перегрів ноутбука, слід негайно його перевірити у фахівців сервісного центру. Якщо ви вважаєте себе досвідченим користувачем, в інтернеті є безліч відео, де описаний процес очистки ноутбука.

За матеріалами: smart-service.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.