Google випустила бета-версію Android O

Несподівано для всіх компанія Google випустила першу бета-версію нової версії операційної системи Android O. Порядковий номер і назва ОС будуть оголошені тільки з випуском фінальної версії в кінці літа або початку осені. Проте вже зараз відомо про більшість нововведень Android O. 




Фонові обмеження
Починаючи з Android 7.0, система може обмежувати деякі дії програм у фоновому режимі. В Android O розробники Google пішли ще далі, приділивши багато уваги економії енергії та збільшення часу автономної роботи без втручань з боку користувача. Нові обмеження для прихованої передачі даних (відправка "сигналів" іншим програмам), фонових служб працюють автоматично.

Канали повідомлення
В Android O Google впроваджує нові канали повідомлень, тобто групування повідомлень за їхнім типом. Повідомлення, як і раніше, управляються додатком, який їх доставляє, але користувачі можуть налаштовувати, як вони відображаються на основі кожного каналу. Наприклад, власник смартфона може налаштувати, як саме повідомлення новинного характеру будуть відображатися, або як буде реалізовано управління музичним плеєром.

API автозаповнення

Підтримка платформи для автозаповнення забезпечує кращий захист і просунутий спосіб для додатка зберігати повторювану інформацію. З новими API автозаповнення користувач зможе вибрати джерело даних автозаповнення, а додатки, які повинні зберігати та видавати дані такого типу, більше не повинні будуть виступати в якості служби зі спеціальними можливостями. Програма, на кшталт диспетчера паролів, зможе зв'язати API автозаповнення, а користувач вибере його при необхідності, як він вибирає нову клавіатуру. Також може бути створено програму, яка буде працювати як глобальне сховище даних автозаповнення без прив'язки до будь-якої конкретної програми.

Режим "картинка в картинці"

Після появи функції "картинка в картинці" минулого року в Android TV Google реалізувала таку ж можливість і на смартфонах. Якщо додаток підтримує цю опцію, то користувач може згорнути відео з YouTube або іншої програми в невелике вікно і продовжувати працювати з іншими програмами.

Ресурси шрифтів в XML

В Android O з'явилася підтримка шрифтів для повного типу ресурсу. Це означає, що шрифти можуть бути визначені так само, як кольори та інші ресурси знаходяться в макетах додатків з використанням XML. Отже, розробники отримають більше контролю над шрифтами і стилем, який вони використовують. Це означає, що в різних додатках можна використовувати різний шрифт.

Адаптивні піктограми

У Pixel Launcher з'явилися адаптивні іконки, а з приходом Android O вони будуть підтримуватися на рівні всієї системи. Можуть бути задані параметри для різних форм масок, які визначають зовнішню межу іконок. До того ж, іконки можуть бути анімованими. Адаптивні іконки будуть підтримуватися в лончерах, ярликах і у вікні програми.

Крім того, з'явилася можливість відображення на іконці кількості пропущених повідомлень, якщо ця опція підтримується програмою.

Широка колірна гамма для додатків
Розробники додатків отримають можливість використовувати профілі широкого колірного охоплення на пристроях, дисплеї яких підтримують ці профілі. До них відносяться Adobe RGB, Pro Photo RGB і DCI-P3.

З'єднання

Android O вносить зміни в спосіб взаємодії пристроїв між собою:
– Передача високоякісного звуку по Bluetooth через кодек Sony LDAC.
– Neighborhood Aware Networking із застосуванням специфікації Wi-Fi Aware. Пристрої з підтримуваним обладнанням можуть взаємодіяти один з одним за допомогою Wi-Fi без центральної точки доступу (роутера).
– Телекомунікаційна інфраструктура забезпечує нові способи взаємодії сторонніх додатків один з одним і з особливими функціями мобільних операторів. Нові API підтримують програми, яким не потрібно використовувати універсальний системний телефонний додаток для відображення інформації про виклики. Ці дані можуть передаватися, і ними можна управляти по Bluetooth.

Націгація за допомогою клавіатури

Android O включає зміни для навігації за допомогою стрілок та клавішов. Ця зміна актуальна для хромбуків.

AAudio API для Pro Audio

Нові AAudio API були створені для додатків, яким потрібен високопродуктивний аудіосигнал з низькою затримкою. Аудіодані можна читати і записувати через звичайний стрімінг, а AAudio API відповідає за розподіл і затримку. Перша версія API-інтерфейсу AAudio ще не повністю готова, але розробники вже можуть випробувати її.

Покращення в WebView
Android O дозволяє використовувати режим мультипроцессора для компонентів WebView з Android Nougat за замовчуванням, а також включає API, щоб розробники могли обробляти помилки і збої. Це дозволяє підвищити стабільність і безпеку додатків, що використовують мови веб-розробки.

API Java 8 і оптимізація виконання
Наступна версія Android підтримує нові API мови Java, в тому числі новий java.time API, представлений з останньою версією Java 8. Також реалізована оптимізація для підвищення продуктивності і стабільності додатків, створених під Android O.

Нове меню налаштувань

В Android O повністю перероблено меню налаштувань. Кожен розділ тепер відображає ще більше корисної інформації.

Жести для сканера відбитків пальців

Служба спеціальних можливостей може реагувати на свайпи вгору, вниз, вліво і вправо від сканера відбитків пальців. Чи буде ця функція доступна за замовчуванням в системі - поки невідомо.
Першу бета-версію Android O можна випробувати на Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL і Pixel C. Для доступу до бета-версії необхідно стати учасником програми AndroidBeta. Крім цього, на сайті для розробників вже доступні образи Android O DP1. Слід зазначити, що нинішня збірка вкрай нестабільна і не рекомендується для установки на основний пристрій.

За матеріалами: 4pda.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.