В програмі CCleaner для Windows знайшли вірус

Багато користувачів, напевно, знайомі з популярною утилітою для очищення комп'ютера CCleaner. Вона дозволяє знайти і видалити на жорсткому диску застарілі і непотрібні файли. Часом з її допомогою можна звільнити на пристрої кілька гігабайт вільного місця. Але несподівано з'ясувалося, що програма CCleaner була зламана зловмисниками. Компанія Cisco Talos, яка спеціалізується на безпеці комп’ютерних систем, виявила, що останні версії програми були заражені вірусом.


Фахівці Cisco Talos виявили вірус в 32-бітній версії CCleaner 5.33.6162 від 15 серпня і CCleaner Cloud 1.07.3191 від 24 серпня. Представники Piriform, компанії-розробника CCleaner, повідомили, що заражені оновлення встановили близько 3% користувачів або 2,27 мільйона чоловік.

Шкідливий код відправляв на сервер зловмисників імена комп'ютерів користувачів, IP-адреси, список встановлених додатків і перелік мережевих адаптерів. 15 вересня правоохоронні органи відключили цей сервер і почали пошук хакерів. При цьому розробники антивіруса Avast запевняють, що їхнє програмне забезпечення здатне захистити користувачів, які встановили заражені версії CCleaner.

Всім користувачам CCleaner варто оновитися до останньої версії на офіційному сайті та перевірити свої комп'ютери на наявність шкідливого ПЗ.

За матеріалами: 4pda.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.