Як вибрати електронну книгу

  У час швидкого розвитку інформаційних технологій та екологічних проблем на планеті електронна книга набуває все більшої популярності. Напевно багато хто бачив людей із цим пристроєм у транспорті чи десь в парку на лавочці. І в багатьох виникала думка: «А чи не купити й мені таку?»


   Перед вибором електронної книги слід добре визначитись, який саме пристрій Вам потрібен. Електронні книги поділяють на книги E-ink-дисплеєм і TFT-дисплеєм. E-ink привабливий тим, що нешкідливий для очей, оскільки не має власної підсвітки. За рахунок цього електронна книга з таким дисплеєм може працювати до 1 місяця без підзарядки. Мінусом E-ink є те, що екран чорно-білий, тому ілюстрації в книгах на жаль не порадують вас всіма барвами веселки. Також в темноті таку книгу не почитаєш, хоча тут є вихід, так як інтернет-магазини аж кишать різними ліхтариками, які кріпляться на корпус або обкладинку електронної книги. Книги з TFT-дисплеєм мають підсвітку і є кольоровими, тому іх можна читати в темряві, а також дивитись на них фільми чи грати в 3D-ігри. Але від TFT-дисплея швидко втомлюються очі, так як підсвітка мигає з певною частотою, що негативно впливає на зір.
   Важливим пунктом у виборі електронної книги є наявність операційної системи та можливості встановлення додаткових програм.  Книги з E-ink-дисплеєм переважно працюють на ОС Linux, яка є повністю безплатною, за рахунок чого книга з «лінуксом» коштуватиме дешевше. Книги з ОС Linux випускають фірми Pocketbook і SONY, але остання має певні обмеження в прошивці, тому щоб встановляти на неї програми слід додатково її перепрошити неофіційною модифікованою прошивкою, що не є досить безпечним. Книги з TFT-дисплеєм переважно працюють на операційній системі Android, для якої написано безліч програм як для читання книг, так і для розваг. Книги на Android’і випускають досить багато виробників.
  Велику роль у виборі книги відіграє діагональ дисплея. На ринку поширені книги з 5-ти, 6-ти, і 10-ти дюймовими дисплеями. На мою думку, найбільш комфортабельним і одночасно зручним для читання є 6-ти дюймовий дисплей.

  При виборі книги слід звернути увагу на кількість форматів, які підтримуватиме Ваша книга. Якщо Ви студент, варто брати книгу з підтримкою pdf і djvu, оскільки навчальна література поширена переважно в цих форматах. Якщо ж берете книгу для читання художньої літератури, то обов’язковою є підтримка форматів fb2 і epub.
  І на останок – неважливо, наскільки крута і дорога Ваша електронна книга. Важливо, які книги Ви на ній читатимете.:-)

Коментарі

  1. Огляд дуже куций. Таке враження, що Пан Михайло реально сам електронною книжкою не користувався. В мене наприклад 9 дюймів, бо формули сильно зрізає в pdf файлах.
    Доречі, немає згадок про різні типи екранів на рідких чорнилах. Також було б добре додати основні фірми конкуренти та їх флагмати в кожному розмірі екрану.
    Таке враження, що Покетбук проплатив трішки (але не багато) за рекламу себе.
    Порівняння Кіндла з Покетбуком це вже ціла стаття, а якщо ще й Onyx додати то ого-го, а ще ж і інші є.

    ВідповістиВидалити
  2. Якраз книжкою Пан Михайло і користувався!))) Так, я маю Покетбук, але він мені нічого не платив. Просто такої кількості форматів як Покетбук, з коробки ні одна модель не підтримує. А танці з бубном наш народ не дуже любить.)) Огляд був куцим, оскільки розрахований на простих людей, а не "гуру".)) P.S. Про відмінність між Pearl i Vizplex не згадав лиш тому, що на око ця відмінність практично не помітна (лиш якщо придивитися). А Покетбук хвалю, бо українського виробника треба хвалити!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.