Економія заряду батареї на Android



1. Відключення всіх непотрібних в даний момент функцій (WiFi, Bluetooth, GPS).

Це найбільш базове, і, мабуть, найголовніше правило енергозбереження для будь-якого смартфона. Такі функції, як GPS, WiFi, BlueTooth, мобільний інтернет, в тому випадку якщо ви не використовуєте найкраще відключати. Зробити це можна в налаштуваннях, або через різні віджети, що полегшують цей процес (наприклад, через штатний у Android або один з цих).

Увага, всі ці модулі використовують енергію, навіть якщо в даний момент ви їх не використовуєте. Так наприклад, якщо ви сидите в інтернеті через WiFi - можна відключити мобільний інтернет, і навпаки. 



2. Інтернет.  
 Інтернет модуль їсть енергії немало, особливо якщо цей процес не контролювати. У даному розділі можна виділити кілька варіантів зниження витрат енергії на інтернет-модуль.
 
2.1. Відключайте інтернет, коли він вам не потрібний.
 
 Якщо  ви ним не користуєтеся - можна вимикати його через Меню-Налаштування-Безпровідні мережі-Мобільний інтернет (зняти прапорець), або, для більшої зручності можна додати віджет відключення інтернету на робочий стіл . Зазвичай подібний віджет є в будь-якої версії Android. 
 
2.2. Якщо вам все-таки потрібен інтернет, але не важлива його швидкість - відключайте режим 3G

Зробити це знову ж таки можна через різні віджети, наприклад цей, або через налаштування (є не у всіх): Меню-Налаштування-Безпровідні мережі-Мобільна мережа-Використовувати 3G
2.3. Вимкнення постійного підключення до інтернету

Для повноцінної коректної роботи багатьох корисних функцій Android потрібно постійно підключення до інтернету, але при бажанні цю функцію можна вимкнути. Робиться це через зняття прапорця з довгою назвою: Налаштування-Безпровідні мережі-Мобільна мережа-Включити режим постійного підключення до мережі мобільного зв'язку для передачі даних.

Увага, якщо у вас стоїть безліч додатків, які вимагають підключення інтернету, або ви самі часто користуєтеся інтернетом, включення цієї опції може тільки збільшити витрату енергії, так як на зв'язок з мережею витрачається багато енергії.

3. Економне використання екрану.

Екран сучасного смартфона - один з основних споживачів енергії батареї. Тому для зниження споживання енергії можна оптимізувати роботу екрану. Це досить велика тема, і звичайно ж тут не обійтися без жертв. Ось кілька заходів:

3.1. Зниження яскравості підсвічування

Це найефективніший спосіб зниження його енергоспоживання. Налаштувати яскравість можна тут: Налаштування-Дисплей-Яскравість. Якщо ваш смартфон має датчик освітленості, то можна довірити яскравість екрану йому, але в якості критерію рівня яскравості у Android будуть візуальні якості, а не економія батареї. Тому, якщо потрібно продовжити життя батареї - знімаємо галочку "Автоматична яскравість" і налаштовуємо на свій розсуд.

3.2. Використання темної теми оформлення додатків (читалок, меседжер і т.п.), темного фону екрану і т.п..

Чим темніше - тим економніше, хоча залежить від дисплея (ефективно для AMOLED/SuperAMOLED дисплеїв).

3.3. Блокування екрана, коли не використовується смартфон.

Налаштувати час блокування дисплея можна в Настройки-Дисплей-Автовідключення екрану. Поставте, наприклад, 30 секунд (15 замало, 60 забагато).
4. Боротьба із зайвими фоновими процесами

Поряд з дисплеєм, фонові процеси Android є однією з енергетичних чорних дір. Неконтрольовані фонові процеси Android попсували нервів вже багатьом, і не лише своєї енергетичної ненажерливістю. Як з ними боротися?

4.1. Використання різних "таск-кілерів" (диспетчерів завдань)

Найпростіший спосіб боротися з фоновими процесами-це "вбивати" їх, тобто використовувати різні вбивці процесів, на зразок Advanced Task Killer або будь-якого іншого. Але особисто я це робити не раджу, тому подібні програми вбивають процеси не дуже коректно, через що забивається пам'ять смартфона, виникають помилки, глюки і т.п. І доводиться періодично перезавантажувати девайс.

4.2. Видалення зайвих процесів з автозавантаження

Якщо ви не хочете користуватися тасккіллерами, то можна видалити зайві процеси з автозавантаження. Зробити це можна такими додатками, як Android Assistant або Autorun Manager
Навіть якщо ви видалили процес з автозавантаження, якщо на вашому робочому столі є який-небудь віджет від цього додатка, воно також запустити фоном. Звідси наступне правило:

4.3. Прибрати непотрібні віджети з робочого стола.

Пам'ятайте, що ОС Android досить зажерлива в плані споживання енергії, тож більше двох діб ваш смартфон аж ніяк не протягне.




Статтю перекладено та опубліковано за матеріалами сайту android4all.ru


Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.