Як очистити кеш браузера на комп’ютері

Кеш (від англ. Cache - комора, тайник) або кеш-пам'ять - це область пам'яті, призначена для тимчасового зберігання інформації. Доступ до інформації в кеші відбувається швидше, ніж отримання даних з більш повільної основної пам'яті або з інтернету.
Оскільки поняття кеш досить широке, розглянемо більш докладно кеш браузера.




Оскільки поняття кеш досить широке, розглянемо більш докладно кеш браузера.

Браузер, при перегляді веб-сторінок в Інтернеті, практично всю інформацію зберігає на жорсткому диску Вашого комп'ютера. Завдяки цьому, для повторного перегляду потрібних сторінок немає потреби знову завантажувати їх з мережі, браузеру достатньо лише витягти необхідні файли з кешу. Кеш браузера це і є та область жорсткого диска, де браузер зберігає файли, завантажені з Інтернету.

У кожного браузера є своя особлива папка на жорсткому диску комп'ютера, в якій він зберігає тимчасові файли Інтернету. Розмір папки є фіксованою величиною, він може бути заданий при налаштуванні параметрів браузера.

У зв'язку з обмеженим розміром кеша браузера, запис нових файлів відбувається за рахунок витіснення наявних. Відповідно до прийнятого алгоритму, автоматично витісняються файли, які використовуються рідше за інших або не були у вжитку довше за інших.

Застосування кеша (кешування) дозволяє економити вхідний трафік і значно прискорює повторне завантаження веб-сторінок. До недоліків кешування слід віднести те, що зміни на веб-сторінці можуть не відразу відображатися браузером.
Кеш браузера періодично потребує чищення, тобто примусового видалення тимчасових файлів з кеш-пам'яті.

Для чого потрібно чистити кеш браузера?
Деякі веб-сторінки можуть відображатися некоректно у зв'язку з тим, що в них були внесені зміни, а браузер продовжує використовувати застарілі дані з кеша.
При лікуванні системи від вірусів, кеш також рекомендується очистити, щоб виключити ймовірність повторного зараження комп'ютера.

Очищення кешу браузерів у Windows
На даний момент в більшості браузерів використовуються поєднання гарячих клавіш (hotkeys) для швидкого доступу до меню очищення кеша. Цей спосіб є найбільш простим і зручним. Нижче наведені інструкції для 7 найпопулярніших браузерів.

Google Chrome
1. У браузері Google Chrome натисніть Ctrl + Shift + Del
2. Переконайтеся, що галочка стоїть тільки навпроти «Очистити кеш».
3. Натисніть кнопку «Очистити історію».

Яндекс браузер
В Яндекс браузері все так само як і з Google Chrome

Mozilla Firefox
1. У браузері Firefox натисніть Ctrl + Shift + Del
2. У випадаючому підменю виберіть, за який період буде проведена очистка кешу (рекомендується встановити на «Все»).
3. Переконайтеся, що галочка стоїть тільки навпроти «Кеш».
4. Натисніть кнопку «Очистити зараз».

Opera
1. У браузері Opera виберіть у меню «Налаштування».
2. Виберіть «Видалити особисті дані».
3. Розкрийте підменю «Детальне налаштування».
4. Переконайтеся, що галочка стоїть тільки навпроти «Очистити кеш».
5. Натисніть кнопку «Видалити».

Internet Explorer
1. У браузері Internet Explorer натисніть Ctrl + Shift + Del
2. Переконайтеся, що галочка стоїть тільки навпроти «Тимчасові файли Інтернету».
3. Натисніть кнопку «Видалити».

Avant Browser
1. У браузері Avant натисніть Ctrl + Shift + Del
2. Переконайтеся, що галочка стоїть тільки навпроти «Тимчасові файли Інтернету».
3. Натисніть кнопку «Очистити вибране».

Safari
1. У браузері Safari натисніть Ctrl + Alt + E
2. Натисніть кнопку «Очистити».

Також, для очищення кеша можна використовувати спеціальні програми, найбільш поширеною є CCleaner. Причому очищення кешу - всього лише одна з функцій цієї корисної утиліти.
Після установки виберіть у меню «Очищення» і перейдіть на вкладку «Програми». Далі, знайдіть свій браузер і відзначте галочками необхідні пункти (в даному випадку це «Інтернет-кеш»). Натисніть на «Очищення», і кеш буде видалено.За матеріалами setupcomp.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.