Нова версія Bluetooth – 5.0

Виконавчий директор Bluetooth SIG повідомив про нову версію стандарту. Компанія прислухалася до порад маркетологів і, мабуть, збирається для спрощення назвати версію Bluetooth 5 без звичайної крапки. Цікаво те, що нова версія буде надавати в чотири рази швидший зв'язок, а радіус дії збільшиться вдвічі у порівнянні з Bluetooth 4.2. Інше важливе оновлення пов'язано з функцією широкомовних пакетів установки з'єднання (advertising packet): Bluetooth-пристрої зможуть відправляти збільшені фрагменти інформації ґаджетам, з якими вони не створили пару.



Технологію Bluetooth почали розробляти в 1994 році в якості бездротової заміни кабелів RS-232. Розробляла технологію Ericsson, і шведське коріння компанії вплинуло на назву і логотип: BlueTooth походить від імені Харальда I Синьозубого, а логотип складається з двох скандинавських рун «хаглаз» image і «беркана» image. Датський король удостоївся такої честі завдяки своєму іншому прізвиську - «Об'єднувач».

До останнього моменту найновішою версією була Bluetooth 4.2. На зміну 4.2 приходить Bluetooth 5. ArsTechnica з посиланням на лист виконавчого директора Bluetooth SIG Марка Пауелла пише про те, що швидкість нового стандарту в порівнянні з 4.2 збільшиться в 4 рази, радіус дії - в два рази, що надасть «значно більше можливостей для широкомовних пакетів». Уже зараз у версії 4.2 такі пакети мають розмір 47 байт, з яких 31 доступні для запису даних. Поки невідомо, наскільки більше вони стануть в новій версії.

Можливість передавати пакети невизначеним адресатам без установки з'єднання широко використовується так званими "маячками" - мініатюрними передавачами, які періодично передають широкомовні пакети, які можуть містити інформацію про місцезнаходження, замінюючи систему GPS всередині будівель, рекламу і інші прив'язані до локального розташування дані, наприклад, інформацію про експонати виставки.

Можливо, перші пристрої з Bluetooth 5.0 з'являться вже на початку 2017 року. Збільшення швидкості і енергоефективності використовують в нових ґаджетах для «розумного будинку» і наручних пристроях.

За матеріалами: geektimes.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.