Раптово вимикається ноутбук – вирішення проблеми

Якщо ноутбук раптово виключається під час роботи, це може спричинити досить сильні незручності та спричинити втрату важливих даних. У статті описуються декілька поширених причин цієї проблеми і способи вирішення.



Перегрів ноутбука
Розміщуючи ноутбук на колінах, кладучи його на ковдру, ворсисте покривало або щільну скатертину, ми провокуємо його перегрів, тому що перекриваються вхідні отвори для надходження повітря всередину корпусу.

Вирішення. Використовуйте ноутбук на твердій поверхні. Рекомендовано також використовувати охолоджуючу підставку для ноутбука. Всередині неї знаходяться вентилятори, які здійснюють забір холодного повітря з навколишнього середовища і подають його знизу до ноутбука. Потік повітря, що йде від кулера для ноутбука, охолоджує внутрішні деталі пристрою. Температура внутрішніх компонентів знижується на 5-15 градусів.

Ноутбук засмічений пилом
Ноут оснащується системою охолодження, яка складається з вентилятора і радіатора. Вентилятор обдуває решітку радіатора, в якому багато залізних пластин, близько розташованих один до одного для охолодження. Між ними застряє пил, утворюючи повсть, товщина якої сягає деколи 5-10 мм в запущених випадках. Тому перегріваються процесор, відеокарта та інші комплектуючі.

Вирішення. Оптимальний варіант - це звернутися в сервісний центр, щоб уникнути поломок деталей. На власний ризик можна почистити ноутбук від пилу самостійно:

- відкрутіть болти на задній панелі;
- зніміть кришку;
- ватяними паличками очистіть систему охолодження від великих шматків пилу. Його залишки видаліть за допомогою балончика із стиснутим повітрям або пилососом з функцією "на видув";
- почистіть вентилятор за допомогою того ж балончика стисненого повітря;
- помістіть кришку задньої панелі ноутбука на місце і прикрутіть її.

Ноутбук вимикається при роботі від батареї, а від мережі працює нормально
Середній період служби акумулятора ноутбука становить 2-3 роки. Безперебійна робота залежить від типу акумулятора, ємності, умов експлуатації. При цьому середній термін служби ноутбука становить 6-7 років.
Також аккумулятор дуже сильно «вбиває» відсутність нормального циклу заряд-розряд, тобто робота ноутбука від батареї, постійно підключеного до електромережі.

Ознаки несправності батареї:

- некоректно визначається рівень заряду;
- Windows не знаходить батарею;
- при висмикуванні штекера з розетки ноутбук зразу вимикається, не працює від батареї.


Вирішення. Зверніться в сервісний центр для діагностики батареї. Замініть її на нову.

Віруси
Користувачі часто «підхоплюють» віруси, клікаючи на спам-посилання і переходячи на сумнівні сайти.
Вирішення. Встановіть версію одного з антивірусів. Наприклад, антивірус Касперського, ESET NOD 32 або Dr.Web. Оновіть його бази. Проведіть глибоку перевірку на наявність вірусів в ноутбуці.

Пошкодження материнської плати
Материнська плата - основна частина і головна плата ноутбука, на якій розташовуються його основні компоненти. При механічних чи інших впливах на ноутбук материнська плата може значно пошкодитися.

Основні несправності, які вимагають ремонту материнської плати ноутбука, такі:

- несправність портів введення-виведення (USB, гнізда навушників, FireWire портів та інших);
- несправність відеокарти (інтегрованої або дискретної);
- ушкодження інтегрованих пристроїв (звукові і мережеві контролери, модеми і т д.) внаслідок електростатичного розряду чи інших причин;
- проблеми, пов'язані з системою охолодження (перегрів і вихід з ладу мостів, відеокарт або процесора);
- наслідки неякісного електроживлення (вихід з ладу контролерів живлення, оплавлення або вигорання силових роз'ємів);- механічні поломки або пошкодження рідиною (залиття);
- некоректні дії користувача (самостійне збирання-розбирання апарату).
Вирішення. Ремонт або заміна материнської плати проводиться фахівцями сервісного центру.

І, насамкінець, рекомендація – стежте за загальним станом ноутбука, він прослужить вам довше.

За матеріалами: f.ua

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.