Як виправити розмитий шрифт у Windows 10

Як виправити розмитий шрифт в Windows 10, щоб зображення стало чітким і зручним для сприйняття? У Windows 10, в порівнянні з іншими ОС, стала частіше виникати проблема з розмитим зображенням. Справа в тому, що Microsoft змінила алгоритм згладжування і відображення зображень і тексту. Все це було зроблено через постійно зростаючу роздільну здатність екранів – Full HD, 2K, 4K екрани - на кожному з них відображення має бути однакове, в залежності від масштабу.



Якщо Ви зіткнулися з проблемою, що в Windows 10 розмитий шрифт тільки в додатках і системних утилітах, для початку переконайтеся, що у Вас встановлена ​​актуальна версія системи.

Раніше проблема виникала через автоматичні налаштування масштабування, система визначала розмір і роздільну здатність екрану, після чого виставляла потрібний масштаб. Разом з роздільною здатністю елементів робочого столу і інтерфейсу страждав шрифт, який не був оптимізований під потрібний розмір. Це стосується збірок Windows 10 1507, 1511 і 1607. Щоб дізнатися версію вашої ОС, виконайте команду winver у віконці, яке викликається комбінацією клавіш Win+R.

Зараз, коли вже є оновлення Creators Update (1703), проблеми розмитого шрифту в Windows 10 при масштабуванні повинні бути усунені. У версії Fall Creators Update (1709) трохи підправили алгоритм масштабування і згладжування, тому дана проблема може бути неактуальна у більшості користувачів. Тим, у кого ця проблема актуальна, повинні допомогти наступні поради.

Як виправити розмитий шрифт на Windows 10

Основною причиною розмитості було некоректне масштабування. Для того щоб поміняти його і виставити коректне, потрібно пройти в Параметри - Система.

Потім вибрати Дисплей і в пункті Масштаб і розмітка буде відображений пункт Зміни розміру тексту, додатків та інших елементів.

Виставте Масштаб на рекомендоване значення і виконайте вихід з облікового запису користувача для того, щоб зміни вступили в силу.

При стандартних розмірах екранів (HD, Full HD) масштабування непотрібне, на 2К і 4К екранах масштабування може включатися автоматично, тому що всі елементи інтерфейсу будуть вкрай малі.

Також переконайтеся, що у Вас встановлена коректна роздільна здатність екрана. При виставленні некоректної роздільної здатності екрана (наприклад, монітор з роздільною здатністю 1920х1080, а виставлено 1280х1024) Ви можете помітити спотворення зображення - розмитість, пікселізація, нерівні краї та ін.

За коректне відображення на дисплеї відповідає драйвер відеоадаптера. Якщо така ситуація сталася після установки, оновлення системи або збою, спробуйте оновити драйвер відеокарти.

1. Відкрийте диспетчер пристроїв (ПКМ по кнопці пуск):
2. Відкрийте вкладку Відеоадаптери і виберіть потрібну відеокарту, натисніть ПКМ і виберіть Оновити драйвер.
3. Або скористайтеся альтернативним способом і завантажте драйвера з сайту виробника відеокарти.

Після всіх оновлень, спробуйте виставити рекомендоване масштабування і роздільну здатність екрана, в більшості випадків проблема буде вирішена.

Налаштування ClearType

Бувають випадки, коли після оновлень в Windows 10 шрифт став розмитим, причиною може бути скидання параметрів ClearType – технологія згладжування тексту.

Щоб її налаштувати повторно, відкрийте меню пошуку (Win+S), введіть запит ClearType і виберіть Налаштування тексту ClearType.

Відкриється Засіб налаштування тексту, де запропонують включити функцію ClearType і вибрати серед запропонованих варіантів відображення тексту для калібрування функції.

По завершенню перевірте чіткість тексту в додатках, що використовують системні шрифти – розмиття повинно зникнути.

Розмитий текст в програмах

Буває, що в Windows 10 розмитий шрифт є тільки в програмах, в системних додатках все в порядку. В даному випадку на це також може впливати масштабування, щоб ввімкнути\вимкнути його для конкретного додатка, потрібно виконати наступні рекомендації:

1. Натиснути правою кнопкою миші по ярлику програми та відкрити Властивості.
2. Перейти у вкладку Сумісність.
3. Для версій 1507, 1511 або 1607 потрібно поставити галочку на «Відімкнути масштабування зображення при високій роздільній здатності екрану»
Для Windows 10 версій 1703, 1709 потрібно поставити галочку на «Відхилити режим масштабування з високою роздільною здатністю» і вибрати один з режимів Додаток, Система або Система (Розширена).

Ручне налаштування масштабування

 Може допомогти з виставленням зручного відображення елементів системи, а також виправити проблему розмитого шрифту. Налаштування знаходиться в Параметри - Система - Дисплей - Налаштувати масштабування. Задати масштаб можна в діапазоні від 100% до 500%.

За матеріалами: windowstips.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.