Як встановити програму на комп’ютер Mac

Комп’ютери та ноутбуки Apple iMac та Macbook працюють на зовсім відмінній від Windows операційній системі macOS. Тому процес установки програм на такі комп’ютери трохи інакший, але зовсім нескладний. Нижче піде мова про способи установки програм та ігор на комп’ютери від Apple.



Як встановлювати програми та ігри з Mac App Store

Основним способом установки додатків на Mac є Mac App Store. Насамперед, для завантаження будь-якого ПЗ з Mac App Store знадобиться обліковий запис Apple ID.
У Mac App Store все «по-яблучному» просто – необхідно зайти у фірмовий магазин, виконати вхід в обліковий запис і відшукати потрібний додаток у вкладках «Добірка», «Топ-чарти», «Категорії» або через пошук, після чого натиснути кнопку «Встановити».
Після закінчення процесу завантаження та установки, додаток відобразиться в Launchpad, а також в папці «Програми» провідника Finder.

Як встановлювати на Mac програми та ігри від сторонніх розробників

Процес скачування програм саме з Mac App Store є рекомендованим від Apple. Але проблема полягає в тому, що як і з платформою iOS, перш ніж програма з'явиться в магазині додатків, її перевіряють цензори Mac App Store. Величезний список правил часто не дозволяє розробникам реалізувати і половини задуманих функцій (не дивуйтеся, коли бачите програму і в Mac App Store, і на сайті розробника. Швидше за все версія з Mac App Store «урізана» у функціональності). Проте, на відміну від iPhone, iPod touch і iPad, є можливість скачування ігор і програм з будь-яких джерел з наступною установкою без всяких джейлбрейків.

З сайту розробника чи інших джерел скачується файл у форматі DMG (образ). Двічі клацнувши по ньому, образ монтується і, якщо не відкриється меню автозапуску, то з'явиться відповідний пункт в розділі «Пристрої» лівого бокового меню Finder.

Тут існує два типи установки. Перший - банальне перетягування іконки програми в папку «Програми». Усе! Додаток готовий до використання.

Другий - установка додатків через інсталятор з виконанням дій діалогового вікна. Тиснете «Далі», погоджуєтеся з умовами ліцензійної угоди, вибираєте додаткові опції і встановлюєте ПЗ.

Додаток від стороннього розробника не запускається

Іноді при спробі установки програми, розробленої стороннім розробником, користувач може зіткнутися з повідомленням: «Програма не може бути відкрита, так як її автор є непідтвердженим розробником».

В цьому випадку необхідно змінити налаштування безпеки.

Для користувачів OS X Mavericks і більш старих версій операційної системи доступ надається з меню «Захист і безпека» в Системних налаштуваннях. Перейдіть у вкладку «Основні», натисніть на замок, щоб внести зміни (потрібно ввести пароль адміністратора), а потім в полі «Дозволити використання програм» поставте крапку в чекбоксі з «Будь-якого джерела».

Починаючи з macOS Sierra, ця опція пропала, але дозволити доступ можна через Термінал (Finder → Програми → Утиліти) за допомогою команди:

sudo spctl -master-disable

За матеріалами: yablyk.com

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.