Google випустила фінальну версію Android 9.0 Pie

Після п'яти тестових збірок, випущених протягом останніх місяців, компанія Google без жодного попередження вивела нову версію своєї мобільної ОС зі статусу бети і оновила лінійку смартфонів Pixel і Essential Phone до повноцінної Android 9.0. Ще більшим сюрпризом виявилася назва збірки­ – дев’ятий Андроїд отримав назву Pie (пиріг)., хоча спочатку всі думали, що він називатиметься Pistachio (фісташка).



Android 9 - велике оновлення, в якому Google зосередилася на «простоті» і «інтелекті» інтерфейсу. Особливістю дев'ятої версії стала навігація на основі жестів. Управління смартфоном здійснюється за допомогою універсального значка, який замінив звичний «будиночок» в нижній частині екрана. За допомогою свайпа вгору користувач потрапляє на новий екран огляду запущених додатків з можливістю повноекранного перегляду. Свайп вправо в будь-якому місці, в тому числі на робочому столі, призводить до активації останнього запущеного додатка, спрощуючи використання багатозадачності на будь-яких пристроях.

Утримання кнопки Home викликає менеджер скріншотів. В Android 9.0 Pie з'явився новий інструмент Markup, який дозволяє швидко обрізати зображення і при необхідності додати до нього рукописні правки.

У Pixel Launcher з'явилася панель пошуку і меню закріплених додатків. У цьому меню користувачі можуть скористатися інтелектуальним редактором: наприклад, швидко скопіювати і відправити виділений текст на вказаний номер або електронну адресу. Також Android Pie отримав нову екранну лупу, що забезпечує точне позиціонування на виділених ділянках тексту.

Швидкі настройки були перероблені: нова панель містить шість найбільш актуальних перемикачів. На жаль, з швидкого меню зникла можливість утримувати іконку потрібного налаштування для доступу до списку мереж Wi-Fi і пристроїв Bluetooth. Зробити це можливо в повноцінному меню налаштувань, яке також було перероблено на пристроях Pixel і Pixel 2.

З видимих ​​змін варто також відзначити список недавно відправлених повідомлень. Режим економії енергії став менш помітним: при його включенні панель навігації більше не стає яскраво-оранжевою. Замість цього помаранчевим кольором тепер виділяється іконка батареї. Повідомлення були перероблені з допомогою більш оптимізованого інтерфейсу для обміну повідомленнями. Тепер бесіду можна продовжити прямо з вікна повідомлення.

Змінилося і регулювання гучності: фізичні клавіші не тільки регулюють її рівень, а й надають швидкий доступ до режимів «без звуку» і «вібрація». Функція автоматичного повороту екрану доповнена новим значком обертання, який з'являється на панелі навігації для ручного повороту.

Розрядження акумулятора контролюється системою за допомогою машинного навчання, розподіляючи пріоритети навантаження відповідно до частоти використання додатків і сервісів. Також був поліпшений алгоритм автояскравості для оптимізації енергозбереження. Крім того, ОС пропонує певні дії, запам'ятовуючи попередні послідовності. Наприклад, при підключенні навушників автоматично запуститься плейлист, а при введенні слова «Гаваї» в рядок пошуку на екран буде виведена галерея зображень з Google Фото.

Істотним нововведенням Android P стала функція Digital Wellbeing ( «Цифрове здоров'я»). Її завдання - збір точної статистики про те, як саме користувач взаємодіяв зі смартфоном протягом дня. Завдяки їй стає набагато простіше контролювати час, проведений за екраном пристрою, і дізнатися, які програми найчастіше запускалися. Це може допомогти позбутися від «смартфонної залежності», обмеживши час використання певного додатка.


Android 9 Pie доступна вже сьогодні для смартфонів Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 і Pixel 2 XL, а також Essential Phone. Google вже випустила як оновлення «по повітрю», так і заводські образи прошивки для найбільш нетерплячих. Повідомляється, що пристрої від Sony Mobile, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo і OnePlus будуть оновлені в кінці осені. Крім того, компанія вже веде переговори з іншими виробниками з приводу оновлення їхніх пристроїв до актуальної версії ОС в 2018 році.

За матеріалами: 4pda.ru

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.