Як відформатувати флешку в macOS

Якщо ви використовуєте один або кілька зовнішніх накопичувачів для зберігання даних, вам обов'язково треба знати, як з ними поводитися в середовищі macOS. Далі в цьому матеріалі піде мова про те, як правильно очищувати і форматувати підключені до комп'ютера iMac та MacBook USB-флешки або зовнішні диски, використовуючи штатний набір інструментів macOS, а також сторонні утиліти.


Програмісти Apple додали macOS просунуті утиліти для комфортної роботи системи прямо з коробки. Для вирішення завдань, пов'язаних з управлінням внутрішніми або зовнішніми дисками, є стандартний додаток «Дискова утиліта». З її допомогою користувач може не тільки стерти диск, але і відформатувати його в зрозумілий для Windows-комп'ютера формат.

1. Відкрийте «Дискову утиліту» будь-яким зручним для вас способом (через Dock, Launchpad, провідник Finder (Програми → Утиліти), або пошук Spotlight).

2. У лівому бічному меню оберіть зовнішній накопичувач підключений до Mac (він буде відображатися в розділі «Зовнішні»).

Зверніть увагу на те, що в структурі лівого бокового меню відображаються і диски, і розділи. Диск може містити кілька окремих розділів (їхні назви відображаються кілька правіше назви диска). Стираючи розділ, ви знищите лише файли, які зберігаються безпосередньо на ньому. При форматуванні диска стираються всі розділи і всі дані, які знаходяться на даному диску. Будьте уважні!

3. Натисніть кнопку «Стерти». Вкажіть назву для розділу або диска і оберіть формат:

- Mac OS Extended (журнальована) – стандартна файлова система macOS;
- Mac OS Extended (журнальована, зашифрована) – файлова система з паролем і додатковим шифруванням;
- Mac OS Extended (чутлива до регістру символів, журнальована) – файлова система визначає папки з назвами «Нова Папка» і «нова папка» як дві різні папки;
- Mac OS Extended (чутлива до регістру символів, журнальована, зашифрована) – комбінована файлова система з усіма нюансами описаних вище форматів;
- MS-DOS (FAT) – використовується на PC під управлінням Windows з дисками об'ємом 32 ГБ або менше;
- ExFAT – використовується на PC під управлінням Windows з дисками об'ємом більше 32 ГБ. Застосовуйте цей метод при необхідності форматування в формат NTFS.
Зазвичай користувачі Mac форматують зовнішні накопичувачі  в формат Mac OS Extended (журнальована). Форматування в MS-DOS (FAT) або ExFAT ідеально підійде, якщо ви збираєтеся використовувати флешку або зовнішній диск як з комп'ютерами на базі macOS, так і з Windows.

УВАГА! Вибравши опцію шифрування вам знадобиться придумати пароль і запам'ятати його. Якщо ви забудете пароль, то ви не зможете ніякими способами дешифрувати диск і отримати дані.

4. Якщо ви форматуєте зовнішній диск цілком з декількома розділами, то в пункті «Схема» виберіть схему розміщення:

- Схема розділів GUID - виберіть цю опцію для використання дисків з комп'ютерами Mac на базі процесорів Intel;
- Master Boot Record (або "fdisk") - використовуйте цю схему, якщо ви збираєтеся використовувати диск як другорядний накопичувач з Windows на Mac, яка встановлена через Boot Camp;
- Схема розділів Apple - сумісна з комп'ютерами Mac на базі PowerPC з macOS версією 10.4 або більш ранньою.

5. За бажанням ви можете вказати параметри шифрування. Чим простіший захист, тим швидше буде працювати диск, але він буде менш захищений від третіх осіб.

6. Натисніть кнопку «Стерти» і дочекайтеся закінчення процесу форматування. Коли іконка з диском пропаде з робочого столу турбуватися не варто. Після завершення форматування все відобразиться знову.

7. Після закінчення процесу форматування натисніть кнопку «Готово» і вийдіть з «Дискової утиліти».

Для правильного вилучення диска в провіднику Finder наведіть курсор миші до назви диска і праворуч натисніть на спеціальну іконку. На робочому столі клацніть правою клавішею миші по диску і виберіть у контекстному меню пункт «Витягнути».

За матеріалами: yablyk.com

Коментарі

УВАГА! Всі маніпуляції, описані в даному блозі, які ви робите зі своїми пристроями, ви робите на свій страх і ризик! Автор блогу не несе ніякої відповідальності за пошкодження, що виникнуть у випадку неполадок чи поломок ґаджетів.